Dierfysiotherapie

Dierfysiotherapie is een paraveterinair beroep, en sinds 1992 wettelijk erkend door het ministerie van landbouw, milieu en visserij. Alleen wanneer er een erkende opleiding tot dierenfysiotherapeut afgerond is mag deze titel gebruikt worden.

De laatste jaren neemt dierfysiotherapie een steeds belangrijkere rol in bij de veterinaire begeleiding en behandeling van honden, paarden en katten.

slide6

Toegankelijkheid

Een dierfysiotherapeut werkt nauw samen met dierenartsen en andere professionals binnen de diergeneeskunde. Uw dierenarts kan uw dier naar mij doorverwijzen voor aanvullend onderzoek en behandeling.

Bij ernstige en acute klachten is het altijd belangrijk eerst uw dierenarts te raadplegen. Voor preventie zorg, algemene check-up of advies kunt u direct bij mij terecht. Nadat ik uw dier grondig heb onderzocht zal ik een behandelplan opstellen. Wanneer nodig zal ik aanvullende informatie opvragen en/of overleggen met uw dierenarts.

Wanneer is fysiotherapie zinvol?

Dierfysiotherapie heeft als doel problemen in het bewegingsapparaat te verhelpen en te voorkomen en daarmee het welzijn en de prestaties van het dier te bevorderen. Denk hierbij aan problemen in de wervelkolom, spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. Een dier kan problemen hebben bij het bewegen door pijn of beperkingen in bovengenoemde structuren. De kleinste beperking kan al van invloed zijn op het welzijn of prestatie niveau. Dit kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en kan van invloed zijn op het gedrag van het dier. Een dier zal niet snel laten blijken dat hij pijn of ongemak ervaart, dit komt omdat hij van nature gewend is zwakte zoveel mogelijk te verbergen. Een zwak dier stelt zich immers kwetsbaar op. Wanneer u symptomen van pijn of ongemak bij uw dier opmerkt is het dan ook belangrijk hier naar te luisteren. Ook wanneer er geen duidelijke problemen lijken te zijn kunt u preventief of ter onderhoud bij mij terecht. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Fysiotherapie voor honden

Fysiotherapie voor paarden