Hydrotherapie

Hydrotherapie wordt veel toegepast bij de behandeling van orthopedische of neurologische aandoeningen, zowel bij de mens als bij het dier. Hydrotherapie kan bestaan uit zwemmen in een zwembad of lopen op een loopband in een daarvoor bestemde aquatrainer.

Bewegen in water is een effectieve en veilige manier van revalideren. Tijdens het zwemmen of lopen in water zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten rust, hierdoor is het bewegen in water makkelijker. Hydrotherapie zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in gewrichten, functieherstel van spieren en gewrichten, betere stabiliteit en coordinatie, verbetering van het uithoudingsvermogen en ontspanning van spieren.

De temperatuur van het water varieert van 28 t/m 34 graden Celcius. De warmte van het water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door het lichaam vervoerd worden. Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. Bewegen in water is een inspannende workout. Dit heeft te maken met de dichtheid van het water, waardoor bewegen of zwemmen in water een betere vorm van trainen is, en veel minder belastend als lopen of rennen op het droge.

Wanneer heeft een hond baat bij hydrotherapie?

Hydrotherapie kan gebruikt worden voor dieren met problemen aan het bewegingsapparaat of met neurologische problemen, maar hydrotherapie is ook een effectieve manier van bewegen voor gezonde dieren waarvoor de conditie kan worden verbeterd of af moeten vallen.

Orthopedische aandoeningen| honden met orthopedische aandoeningen die revalideren hebben baat bij hydrotherapie omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De dieren zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt om spieren te versterken rond zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit. Bij orthopedische problemen kan je denken aan aandoeningen zoals, artrose, heupdysplasie (HD), elleboog dysplasie (ED), patella luxatie, gescheurde kruisband, etc.

Neurologische problemen | hydrotherapie wordt ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van bewegingen bij dieren met neurologische problemen. Denk hierbij aan aandoeningen zoals; een hernia, spondylose, lumbosacrale instabiliteit, cauda equina syndroom, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen, etc.

Blessures | ook bij blessures, zoals bij mank lopen en bij verlies van spiermassa, kan hydrotherapie helpen.

Ouderdom | bij oudere honden kan hydrotherapie gebruikt worden als ondersteuning tegen stijfheid en slijtage van de spieren en gewrichten.

Overgewicht | dieren met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten teveel. Wat weer kan leiden tot slijtage en artrose. Dit maakt het nog moeilijker om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat dieren met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen.

Sporthonden | voor het verbeteren van de conditie, de mobiliteit en de spierkracht.

Aquatraining vs Zwemmen

De therapie kan zowel worden uitgevoerd in een speciaal zwembad voor dieren als in een aquatrainer. 

Zo zijn er speciale aquatrainers en zwembaden voor bijv. honden en paarden. Beide vormen van hydrotherapie hebben verschillende voordelen. Hydrotherapie in een aquatrainer is gebaseerd op het maken van rechte natuurlijke bewegingen. Het dier loopt door het water. Als het water hoog genoeg is kunnen sommige kleinere honden ook zwemmen. In de Aquatrainer kan de hoogte van het water en de snelheid van de loopband ingesteld worden en hierdoor perfect afgestemd worden op de patiënt. De hoogte van het water heeft effect op de hoeveelheid gewichtloosheid en de manier van bewegen van het dier. De stabiliteit, de spierkracht en balans kunnen zo effectief getraint worden. Honden die last hebben van watervrees gaan vaak makkelijker in een Aquatrainer.

Tijdens het zwemmen gaat de therapeut samen met het dier het water in en begeleid hij of zij het dier tijdens de revalidatie. Het dier krijgt hierbij een tuigje of zwemvest aan. De bewegingen van het dier zijn tijdens het zwemmen vrij. De therapeut kan handmatig de bewegingen van het dier, de snelheid van bewegen en richting van de beweging, manipuleren. Hierdoor traint het dier zijn spieren en kan de therapeut meer beweging en stimulatie in de spieren en zenuwen stimuleren. Wat een positief effect heeft op de mobiliteit en flexibiliteit.

In beide gevallen wordt de behandeling altijd aangepast aan de specifieke patiënt

Zowel het zwemmen als de aquatraining kunnen gecombineerd worden met fysiotherapie tijdens hetzelfde consult. Wilt u weten welke vorm van hydrotherapie voor uw hond het meest geschikt is, neem dan contact met mij op.

Wanneer is hydrotherapie niet geschikt?

Hydrotherapie is niet geschikt voor dieren met open wonden, hechtingen, ernstige huidproblemen en long of hartafwijkingen.